Hae
Mari Hietala

Älä laihduta

Hitsi tämä viikko on tuntunut pitkältä. Olin jo eilen aivan torstaissa ja petyin aina, kun tajusin torstain olevan vasta tänään. Tänään ei ole ihan mikä tahansa torstai vaan tänään on Älä laihduta -päivä. Älä laihduta -päivässä ei ole kyse siitä, ettei saisi laihduttaa vaan halutaan kyseenalaistaa laihdutuskulttuuri, edistää kehorauhaa ja ennaltaehkäistä syömishäiriöitä. Esimerkiksi. Hyvinvoinnista saa olla kiinnostunut, mutta äärimmäisyyksiin meneminen eivätkä ikuiset dieetit välttämättä ole kovin kestäviä valintoja.

Itsekin ajattelin koko nuoruuteni ”pitäisi laihtua”, vaikka oikeasti ei pitänyt. Olisin kyllä voinut tehdä hyvinvointini eteen todella paljon enemmän, mutta lihava en ollut. Kunnes ”pitäisi laihtua” -ajattelu teki minusta sellaisen. Sitä saa, mitä ajattelee ja mistä puhuu. Olisin tosissaan voinut opetella syömään kunnolla jo nuorena, mutta laihdutusajattelu teki sen, etten syönyt tarpeeksi. En uskaltanut syödä riittävästi, koska en oikeastaan tiennyt asiasta paljoakaan vaan sorruin siihen, että jos haluaa olla laiha, ei voi syödä niin paljon. Eihän se nyt ihan niin kuitenkaan mene, ei ollenkaan.

Vielä näin raskaanakin ollessa vanhana akkana kärsin siitä, etten todennäköisesti osaa syödä tarpeeksi. En oikeastaan mistään muusta ole viime viikkoina valittanut kuin jatkuvasta nälästä. Tällä viikolla on ollut kaksi päivää, kun olen saanut nauttia nälättömistä hetkistä, mutta juuri tälläkin hetkellä nälkä kurnii ja pitäisi olla jo jääkaapilla.

älä laihduta

Raskaus on myös tuonut mahani häpeilemättömästi esiin sekä instaan että nyt tänne. Ei puhettakaan, että voisin julkaista mahakuvia, jos en olisi raskaana. Häpesin mitättömiä läskejäni jo silloin 10-15 vuotta sitten, kun niitä ei edes ollut. Miettikää, miten vahingollinen suomalaisten laihdutuskulttuuri on. Kaikki laihduttavat koko elämänsä lopputuloksena se, että ei uskalleta syödä riittävästi ja vuodesta toiseen aloitetaan aina uusi dieetti. Lopputuloksena täysin sekaisin oleva aineenvaihdunta, eikä mitään muita tuloksia. Tietysti sitten on se osa, jotka onnistuvat tekemään ihan oikean elämäntapamuutoksen. Niistä tarinoista tykkään. Ne luovat toivoa muillekin.

Ja mistä nuoret oppivat sanomaan ”pitäisi laihtua”? Meiltä vanhoilta akoilta. Keho- ja ruokarauha kaikille, kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.