Hae
Mari Hietala

Testissä polkujuoksukengät: Salomon Speedcross 5

postaus sisältää mainoslinkin, merkitty *-merkillä + kengät saatu blogin kautta

Omaan hyvinvointiin pystyy satsaamaan monin eri tavoin ja yksi sellainen on perinteisen urheilun lisäksi hieman ehkä parjattu välineurheilu. Sitä voi ajatella, että vanhoilla reikäsillä verkkareilla on ihan hyvä lenkkeillä ja mitä sitä uusia kenkiäkään ostamaan, kun 10 vuotta sitten ostetuissa lenkkareissa on pohja paikallaan.
Itse en enää pysty lähtemään lenkille kuin trikoot jalassa (no okei, kesällä shortsit) enkä metsään  enää ilman kunnon kenkiä. Ensinnäkin lenkkikengät ovat asia, joihin kannattaa muutenkin panostaa, sillä huonoilla ja kuluneilla kengillä rikkoo vain jalkansa sekä selkänsä. 
Juoksukengillä voi toki lähteä patikoimaan niin halutessaan, mutta kokeiltuani polkujuoksukenkiä en enää koskaan halua mennä metsään tavallisilla lenkkareilla. Totesin tämän kesälomalla sekä Ölökyn ylityksessä että Vimpelin Peikonpolulla (josta en muuten ole vielä postannut edes!). Kummastakaan reissusta ei olisi tullut mitään ilman polkujuoksukenkiä.

Sain testiin Salomonin Speedcross vitoset, jotka ovat malliltaan vastaavat (tarkoitan sitä mallia miten ne istuvat jalkaani, teknisesti nämä ovat hieman parannellut) kuin mun talvella ostamat Spikecrossit. Spikecrossit saattavat alkuun tuntua hieman kovilta jalassa ja mulla väsyi ne jalassa samat lihakset jalkapohjista kuin Salomonin hiihtomonoilla yleensä, joten odotin Speedcrosseilla vastaavaa, mutta sitä ei tullutkaan. Speedcrosseista on selkeästi tehty vähän pehmeämmät, mutta ei silti liian.

Ensimmäinen ajatus Speedcrossit jalassa oli: ”hitsi, mun varpailla on näissä ihanan paljon tilaa”, mikä varmaan tuli siitä, kun edellisenä päivänä olin kävellyt asfaltilla New Balanceilla. Jostain syystä Salomonin kengissä on varpaille paljon enemmän tilaa levittäytyä ja se tuntui kyllä erittäin hyvältä. Tälle asialle on varmaan olemassa jokin ammattitermi, mutta se ei vielä omaan sanastooni asti ole ehtinyt.

Testilenkkimme kiersi Savojärven ympäri Kurjenrahkan kansallispuistossa, joten käveltiin paljon pitkospuilla. Reitin varrelle osui toki myös vaihtelevia polkuja ja paljon juuria, mutta vähän vähemmän kalliota kuin muilla meidän metsälenkeillä. Tällaisessa maastossa kengät toimivat todella hyvin ja pitivät pitkospuilla kuten kuuluukin. Kengät tuntuvat sopivan jalkaani tosi hyvin, eivätkä ne hierrä mistään ja niillä jaksaisi köpötellä pidemmästi kuin reisilihakseni jaksavat. Siron mallinsa takia ne tuntuvat ketteriltä jalassa, mutta sirous voi toki tulla myös siitä, että jalkani ovat normikengissä kokoa 36. Salomoneissa se tarkoittaa kokoa 37 1/3.

Otin lenkillä toki myös juoksuaskelia ja pitkospuilla juokseminen onkin paljon helpompaa tasapainon kannalta kuin kävely. Ei valitettavaa Salomoneista juoksunkaan puolesta siis, joten ei muuta kuin sitä juoksukuntoa treenaamaan, jotta pääsee polkujuoksukengät nimensä mukaisesti juoksuhommiin.

Jos harkitset hyvin istuvaa polkujuoksukenkää, Speedcross 5 on kyllä näppärä vaihtoehto. Netissä niitä myydään ainakin Sportamorella ja siellä on vielä *mustiakin jäljellä ? Sportamoren lisäksi Salomonin kenkiä myy myös IntersportMillä kengillä sinä lenkkeilet metsissä?

4 kommenttia

 1. Susanna kirjoitti:

  Itse en tykkää noista speedcrosseista juostessa. Ne on omaan makuun liian painavat. Paljon niitä on jokapaikassa myynnissä, että oletettavasti joku niitä käyttää. Hyvä, että oot tykännyt mutta suosittelen testaamaan aalomonin muitakin malleja jos meinaat enemmän juosta. ?

 2. Mari kirjoitti:

  Aijaa! Minä en huomannut painavuutta, mutta en tosiaan juossut kuin pieniä pätkiä tällä testilenkillä. Täytyy ensi kerralla koittaa muistaa kiinnittää huomiota asiaan.

 3. Päivi kirjoitti:

  Itse kokemusta Speedcross 3 ja 4, tykkään. Kolmoset oli vielä vähän paremmat, vitosista ei ole kokemusta. Olen testijuoksuissa testannut Salomonin kevyempiäkin malleja, mutta en ihastunut niihin.
  Speedtrakit ja Spikecrossit myös omistan!

 4. Mari kirjoitti:

  Aivan 🙂 Pitäs varmaan myös testata jotain muitakin kenkiä heiltä, jotta tietäisi paremmin. Näistä Speedcrosseista ja Spikecrosseista pidän kyllä, sopivat jalkaani tosi hyvin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.