Hae
Mari Hietala

Miten löytää retkikohteita

Retkeily on koronakevään myötä sen verran muodikasta touhua, että varmasti moni muukin on ihmetellyt miten niitä retkikohteita oikein löytäisi. Ajattelin nyt jakaa omat vinkkini, miten me löydämme ja keksimme mihin seuraavaksi suuntaamme, sillä ainakaan meidän viikonlopuissa ei nykyään oikein muuta päämäärää ole kuin Suomen luonto.
1. Tutki karttaa. Maastokartta on loistava väline etsiä metsäplänttejä ja polkuja. Metsäautotiet ja polut ovat katkoviivoin merkittyjä ja niitähän löytyy. Niissä on usein vikana se, että ne päättyvät kuin seinään, mutta sen ei kannata antaa lannistaa vaan katsella vähän lähteekö muita katkoviivoja läheltä tai missä lähin tie menee. Toinen hyvä kartta on Metsähallituksen retkikartta, ellei jopa parempi. Esimerkiksi tee näin: valitse karttatasot, ruksaa reitit ja johan ilmestyy kartalle erilaisia polkuja.
2. Selaa läpi Luontoon.fi ja Retkipaikka. Molemmista löytyy vaikka ja mitä luontokohteita sekä muuta hyödyllistä tietoa retkeilystä.

3. Kohdat 1 ja 2 yhdistämällä kannattaa instagramista hakea paikan nimellä tai hashtagilla ja katsoa onko kukaan muu kyseisessä paikassa ollut käymässä. Yleensä on. Kuvien perusteella on helppo muodostaa jonkunlainen ajatus siitä voisiko kyseinen kohde sopia itselle. Me ihastuimme Komion luonnonsuojelualueeseen sekä Liesjärven kansallispuistoon nimenomaan instan perusteella ja jälkimmäiseen suuntasimmekin sitten lopulta.
4. Myös googlettamalla voi yrittää löytää tietoa jostain tietystä kohteesta, mutta aina se ei tuota tuloksia yhtä hyvin kuin instagram. Pienemmillä paikkakunnilla yksi vaihtoehto on lähestyä kunnanjohtajaa ja kysyä häneltä, niin itse löysin meille Nousiaisten Sudenpolun.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua luontopolkujen löytämiseen. Niitä on onneksi Suomessa yllättävän paljon, kun oikein alkaa tutkimaan karttoja ja juurikin instagramia. #retkeily -hashtagiakin seuraamalla sieltä löytää varmasti uusia paikkoja, kun katsoo, missä muut ihmiset ovat olleet. ☀️

2 kommenttia

  1. Kata kirjoitti:

    Tässä oli ihania vinkkejä:) Itse olen myös käynyt monta kertaa retkillä luonnossa nyt koronan aikaan.

  2. Mari kirjoitti:

    Jee kiva kuulla. ? Luonto on kyllä Mahtava paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.