Hae
Mari Hietala

Ajatuksia kuluttamisesta

Ilmastonmuutos, Black Friday, ensilumi Raisioon ja Cyber Week kuljetusliikkeessä. Blogeissa Black Friday edestä ja takaa, puolesta ja vastaan. Julia Thurénin Kaikki rahasta (mainoslinkki) ja Hietalan Marin ajatuksia kuluttamisesta. Säästäminenkin olisi kivaa. Niin rahan kuin luonnonvarojenkin.
Olen tänä vuonna herännyt ensimmäistä kertaa kunnolla ilmastonmuutospölinään. Edesmennyt kesä herätti tehokkaammin kuin mitkään nettiartikkelit tai bloggaajien postaukset aiheesta. En totta puhuen oikein enää uskonut siihen, että sataisi edes lunta tämän vuoden puolella, mutta niin vaan maanantaiaamuna saatiin herätä valkoiseen maisemaan. Nyt elän omassa pakkaskuplassani kuvitellen tällä maapallolla olevan sittenkin vielä toivoa.
En tiedä onko sillä. Toivon, että on. Suomen metsät ovat ihania ja tuovat rauhan ihmismielelle. Sielu lepää luonnossa.
Ei se tietenkään ole jutun pointti pääsenkö minä metsään vaan sitäkin tärkeämpää on se tukehdutaanko me tänne kaikkina tulevina kesinä, sataako enää lunta, onko merissä mitään muuta kuin muovia ja kuinka paljon me ihmiset hengitetään sitä samaa muovipaskaa. Voidaanko me pysyä terveinä tällaisessa maailmassa, jossa elintarvikkeet ovat täynnä sitä sun tätä lisäainetta ja netistä voi tilata mitä vain?
Minäkin tietysti kannoin korteni kekoon kulutusjuhlan puolesta heti perjantaista lähtien. Tilasin kolmesta eri nettikaupasta kosmetiikkasälää ja tänään vielä kaksi mekkoa, vaikka se kalliimpi niistä ei edes ollut enää alennuksessa. Oikeastaan aloitin jo viikko sitten tuhlailun, kun hankin uudet kengät pitkän haaveilun jälkeen. Olen siis tilannut viikossa kasan paketteja, joista kolme tulee Ruotsista. Kaksi merta pitkin, kolmannesta en ole aivan varma.
Koko vuoden olen blogini sivupalkkiin laittanut mainoslinkin, mitä olen viimeksi ostanut. Laitoin sen alunperin siksi, että halusin hillitä omaa kuluttamistani. Kun olen tilivelvollinen, en ehkä osta niin usein. Se on minusta toiminut. 
Olen parin vuoden sisään muuttanut omia kulutustottumuksiani jonkun verran, mutta vieläkin on petrattavaa. Olisi parempi, jos tarvitsemaansa kosmetiikkaa esimerkiksi tilaisi kerralla pidemmäksi aikaa eikä vähän väliä olisi aina täydentämässä varastojaan.
Mietinkin maanantaina kulutuskrapulassani, että ensi vuonna voisin laittaa sivupalkkiin kaiken mitä ostan. Niin netistä kuin livenäkin. Sellaisena luettelona. Haluan vähentää shoppailua entisestään. Miltä kuulostaa? Tarkoitan siis tietysti kaikkea kosmetiikkaa ja vaatteita, kaikkea sellaista, mitä tilaan netistä.
Nyt kun kirjoitin tällaisen postauksen, todennäköisesti ensi kevään muodista haluan ihan kaiken ja opettelen matkustamaan lentokoneella. Eikse niin aina mene.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.