Hae
Mari Hietala

Päivärytmi koko perheelle

*Sisältää mainoslinkkejä

Kun vauva syntyi, oli tosi vaikeaa aluksi tajuta ettei nyt tule kuuloonkaan omien vanhojen rytmien mukaan eläminen. Tästä pitäisi mielestäni varoittaa neuvolassa ennen synnytystä! Lopulta päivärytmi unohtui. Kun oli tottunut rytmittömyyteen, oli parin kuukauden jälkeen niin väsynyt ettei jaksanut yrittää muita vauvan nukuttamistapoja kuin tissi apuna. Jos edes ajatteli jotain pinnasänkynukutusta, iski turhautuminen välittömästi. Miksi laittaa vähäistä energiaa johonkin, mikä vaatii sekä vauvalta että itseltä uuden opettelua?

Nyt 4,5 kuukauden iässä heräsin siihen: me tarvitsemme päivärytmin. Me tarvitsemme selkeät päiväuniajat, jotta yöunille päästään ajoissa. Me emme voi enää nukkua 9:30 asti vaan sängystä on noustava viimeistään 7:00. Vauva täytyy myös nukuttaa kaikille pitkille päikkäreille mielellään ulos ja yöunille pinnasänkyyn, koska en ole itse valmis menemään nukkumaan 20:00, tissille nukutus ei siis välttämättä ole vaihtoehto enää.

Onneksi sitä vähitellen palautuu synnytyksestä siinä määrin, että jaksaa alkaa säätää oman arjen kanssa ja vaihtaa tutut helpot rutiinit uusiin. Kahden kuukauden kohdalla oli vielä aivan liian väsynyt ja kolmen kuukauden jälkeen kaikki meni ihan sekaisin hulinoista johtuen. Koen juuri nyt olevan tosi hyvä hetki tähän, kun olemme juuri aloitelleet kiinteät ja niidenkin takia tarvitaan jonkunlainen rytmi.

hoitolaukkuna meillä Fjällraven totepack no. 4 wide (*tämä eri värisenä tosin)

Tämä seiskalta herääminen ja ysiltä päiväunille nukuttaminen mahdollistaa myös ihanat aamulenkit. Kävimme juuri tänään käppäilemässä aamutuimaan nukkuvassa Turussa reilun tunnin verran ja kuten aina aamuisin: oli hyvä keli! Parempia metsäkelejä odotellessa, ehkä siis jossain vaiheessa päästään taas retkeilyn makuun.

Tänään aikaisesta heräämisestä johtuen meidän päivärytmi on ainakin vielä ollut tosi hyvä. Vauva nukkui kaksi tuntia aamulla ja kohta tulee taas pari tuntia täyteen. Olisi tarkoitus nukuttaa hänet vielä kerran ennen yöunia, kun hän nyt seuraavaksi herää.

Jos vain saisi nämä uniajat aina toteutumaan, alkaisi itselläkin olla aikaa puuhastella kaikkea, mitä ei vauvan hereilläoloaikana ehdi. Välillä se tarkoittaa nukkumista ja usein neulomista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.