Hae
Mari Hietala

Ekaa kertaa ikinä piparkakkutaikinaa

Minä tein eilen ensimmäistä kertaa ikinä piparkakkutaikinaa. Olen aikaisempina vuosina ostellut kaupasta valmista taikinaa lähinnä siksi, että olen syönyt sitä raakana tekemättä yhtään mitään pipareita, koska ei ne valmiit minua niin paljon ole kiinnostaneet. Sitten lopetin taikinan syömisen tässä pari vuotta sitten, kun jossain tuli vastaan juttua siitä kuinka piparitaikinan syömisessä voi piillä terveysriski. Joku tuommoinen kolibakteeri, ihan mukava kaveri varmasti.
Poikaystäväni innoittamana päätin tänä jouluna kokeilla piparkakkutaikinan tekemistä itse. Googlettelin eri ohjeita ja lopulta päädyin sellaiseen, jossa kananmunien sijasta laitettiin appelsiinimehua. Keittelin ensin siirapin, sokerin ja mausteet ennen kuin sulatin voin mukaan. Annoin jäähtyä ennen kuin lisäsin jauhot ja litkut. Nyt taikina on edelleen jääkaapissa odottelemassa leipomista.

Tässä ohje, jolla tein taikinan:
1 dl siirappia
1 dl sokeria
150 g voita
3 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
0,5 dl appelsiinimehua
0,5 dl kermaa
1,5 tl soodaa
5-6 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekottaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen mehu, kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Laita jääkaappiin jähmettymään. Leivo pipareita pellille leivinpaperin päälle, paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.

Piparitaikinan tekemisen lisäksi asensimme eilen vihdoin jouluvalot paikoilleen ja heti löytyi kadonnut joulufiilis. Olisi pitänyt varmaan laittaa valot jo joulukuun alussa, mutta oli ylikova homma käydä etsimässä häkkivarastosta nuo.
Nyt täällä on viherkasvien hoitohetki käynnissä, sillä vähän meinaavat välillä kuivahtaa liikaa ja sen seurauksena on tullut jo muutamia uhrejakin. Muorinkukka on aika pitkälti menetetty, toinen vielä sinnittelee ja anopinkieli on mädättänyt juurensa. Calathea- ja marantasukuiset ovat onneksi vielä hengissä, vaikka yksi minimaija koki kyllä pienen heitteillejätön ja mököttää nyt keittiössä enää kaksi lehteä hengissä. Saint Paulia sen sijaan rakastaa elämää pimeydestä huolimatta ja puskee kovasti kukkavartta näkyville. Joulu – ihmeiden aikaa todellakin.
Seuraa meidän piparitehdasta tänään instassa tilillä @marihietala ja viherkasvien selviytymistä tilillä @calatheagarden. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.