Hae
Mari Hietala

ONKO PAKKO OLLA EMPAATTINEN

Kun ensimmäistä kertaa tapasin ja pääsin kuuntelemaan Katri Saarikiveä (tässä pidempi pätkä), olin innoissani. Ensimmäistä kertaa kuulin minun yhdellä vahvimmista luonteenpiirteistäni olevan kysyntää tulevaisuuden työmarkkinoilla, sillä Katrin mukaan empatia on supervoima!
Minäkin pidän myötätuntoa tärkeänä ominaisuutena ihmisessä. Kun pystyy kuvittelemaan miltä toisesta ihmisestä tuntuu tietyissä tilanteissa, pystyy häntä tukemaan niin kuin haluaisi itseään tuettavan. Tekee myös hyvää ihmiselle joskus itkeä jonkun toisen puolesta, ihan vaan tv:tä tai jotain elokuvaa katsellessa. Se muistuttaa kuolevaisuudesta ja siitä, ettei kukaan voi olla ketään toista parempi tai kenenkään yläpuolella. Nöyryys on terve piirre aina, kun kohtaa toisen ihmisen.

Ymmärrän (tavallaan), että on olemassa ihmisiä, jotka eivät pidä empatiaa minään. Niitä, jotka eivät saa hyvää mieltä siitä, että jollain toisella on hyvä mieli. Miksi tehdä mitään jonkun toisen eteen, koska voi keskittyä tekemään vain itsensä eteen?
Kuulostaa sen verran itsekkäältä kehältä, etten oikeastaan halua sohaista sitä tässä postauksessa sen enempää, sillä en osaa. En tiedä mitä sellaisen ihmisen päässä liikkuu kuin oma itse. Olen pyrkinyt poistamaan sellaiset ihmiset elämästäni, joiden ulosanti on pelkkää esittämistä. Hyvin taitavat tyypit nimittäin osaavat esittää olevansa ihan tavallisia myötätuntoisia tapauksia, vaikka todellisuudessa niin ei taidakaan olla.
Ihminen, joka tietää miltä toisesta tuntuu, tuo turvaa. Olemme kaikki samassa veneessä muovin kyllästämässä meressä. Koen itsekkyyden negatiivisena asiana, kun taas myötätunnon positiivisena. Kumpikin ominaisuus on kohtuullisena ok, sillä myötätuntokaan ei saa lipsua säälin puolelle koskaan. Sääli on sama kuin morsettaisi itsekkäälle kakkanaamalle ”olen sinun” ja taas mennään.
Myötätuntoon kykenevät ihmiset luovat hyvää ympärilleen. Katri Saarikiven mukaan älykkyysosamäärällä ei ole mitään merkitystä ja älykkyys ylipäätään on arvotonta, ellei sitä käytä hyvään. Niinpä, kukapa ne meretkään pelastaisi, ihminen joka osaa ajatella muiden ihmisten tulevaisuutta vai ihminen, joka haluaa pelastaa vain itsensä?
Jos siis voit valita, ole ennemmin empaattinen kuin mulukku. Hyvä tuo luokseen lisää hyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.