Hae
Mari Hietala

Pienen pieni telkänpoikanen yksin sammakoiden saartamana

Turun Ruissaloon kannattaa suunnata silloin, kun haluaa ulkoilla, nähdä peuroja ja syödä munkkeja. Mahdollista on törmätä myös hanhiin, joutseniin ja muihin siivillä liikkuviin olentoihin.
Me teimme lauantaina visiitin Ruissalossa sijaitsevan kasvitieteellisen puutarhan maille, kun halusimme nähdä pesiikö sieltä löytyvissä lammikoissa mitään elikoita. Pari ensimmäistä lampea olivat täynnä lumpeita, kun taas hieman syrjemmästä löytyi elämääkin. Keskellä lampea lautakaistaleen päällä pönötti jokin pieni karvapallero, joka varmistui myöhemmin telkänpoikaseksi. Pientä palleroa ihmetellessä kaislikosta kuului järkyttävää murinaa, jonka luulin olevan lähtöisin vähintäänkin krokotiilista. Se ei kuitenkaan ollut kyseessä vaan jokin mölysammakko tai muu vihersammakoihin kuuluva risteytys.

Pieni telkänpoikanen jäi vaivaamaan minua niin paljon, etten tainnut muusta puhua pariin päivään. En vain pääse yli siitä kuinka pieni hän on ja ihan yksin suuressa jättiläissammakoiden valtaamassa lammessa. Haluaisin tietää mistä hän on lampeen eksynyt, onko hän syntynyt sinne vai onko hänen emonsa johdatellut hänet lampeen sanoen ”sä jäät nyt tänne, heippa!”.
Oli pakko käydä tarkistamassa poikasen tilanne maanantaina uudestaan. Löysimme hänet samalta lankulta nukkumasta, josta hän pian tulomme jälkeen pulahti veteen sukeltelemaan. Sammakot eivät olleet aivan yhtä äänekkäitä, mutta muutaman kerran hekin murisivat.
Olimme jo lähdössä, kun viimeisen kerran ajattelin zoomata kameralla kaislikkoon ja niin minä bongasin uivan petoeläimen kaiken vihreän mönjän seasta. Aikamoinen tuuri!
Telkänpoikanen todennäköisesti tulee pärjäämään ihan hyvin ilman, että käyn vahtimassa häntä joka toinen päivä. Hänellä menee kaksi kuukautta, kun hän oppii lentämään, joten hän tulee viettämään aikaa vielä pitkään hullujen sammakoiden kanssa. Täytyy jonain iltana tällä viikolla käydä vielä tarkistamassa tilanne ennen kuin lähdemme reissuun.

2 kommenttia

  1. Nimetön kirjoitti:

    Oi, miten kävi pienelle telkkäselle? Osaako noin pieni vielä hankkia itse ruokaa? Toivottavasti kaikki hyvin:)

  2. Mari kirjoitti:

    Kyllä, hän on kova sukeltamaan 🙂 Hän pinnalla ollessaan kiertää lammikon reunoja ja napsii sieltä ruokaa. Illalla, kun sammakot ovat lähteneet kaislikosta keskemmälle, hän uskaltaa toiseenkin reunaan katselemaan evästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.