Hae
Mari Hietala

Pian eletään himoshoppaajan pahinta aikaa

Viittaan otsikolla itseeni siinä toivossa, etten olisi ainoa tämän syndrooman kanssa. Vai olenko? Näin heinäkuun puolivälin jälkeen osassa vaatekaupoista on jo saatu liian aikaisin ennen juhannusta alkaneet alennusmyynnit jo hoideltua, kun taas osassa alerekit pullottavat edelleen ja SALE-kyltit loistavat kilometrien päähän. Voisi ajatella alennusmyyntien olevan jokaisen himoshoppaajan pahin kompastuskivi, jolloin kulutettua tulee luonnonvaroja todella turhaan ja isolla kädellä. Itselläni kesän alennusmyynnit eivät ole kuitenkaan se pahin asia, sillä nykyään alennusmyynnit alkavat aivan liian ajoissa ja kestävät tuhottoman pitkään, niistä on siis mennyt idea jotenkin aivan täysin. Lisäksi olen aika hyvin muutenkin jo irrottautunut liiallisesta kulutuskulttuurista, sillä ilmastonmuutos todellakin ahdistaa. Koska ilmastonmuutos pyörii mielessä, ahdistaa myös erittäin paljon se, että suorastaan rakastan syysmuotia. Joka hemmetin vuosi.

Kun näen ketjuliikkeissä syksyn uutuuksia, haluaisin ostaa ne kaikki. Vaikkei vaatekaappiini mahdu, vaikkei vaatekaappini kaipaa yhtään mitään lisää ja vaikka voisin elää seuraavat 20 vuotta nykyisillä ryysyilläni. Silti ne kaikki ihanat uudet neuleet, mekot ja sukkahousut ovat kertakaikkisen upeissa sävyissä sekä kuoseissa. En vain kestä.

Muistan aina kuinka Seinäjoella asuessa rakastin mennä Vero Modaan hiplaamaan uusia vaatteita ja kun ostin muutamia toimistotyöhön sopivia ihania mekkoja syksyä varten. Omistan ne mekot edelleen, vaikken ole vuosiin enää mahtunut niihin. Haluaisin mahtua vielä joku päivä.

Tiedän olevan erittäin aikaista kirjoittaa syysmuodista, mutta se päivä on oikeasti aivan nurkan takana, kun ne ensimmäiset syksyn vaatekappaleet ilmestyvät myyntiin. Minua hirvittää jo valmiiksi, kun varsinkin raskausaikana koko ajan samoissa vaatteissa jumittaneena haluaisin laittaa koko vaatekaappini uusiksi, vaikken voi tietää pitkään aikaan, mikä mun vaatekoko tulee olemaan tämän kaiken jälkeen.

Onneksi ilmastonmuutos ei pahene haaveilemalla. Uskon, että yhä useampi kulutushysterian pauloissa elänyt joutuu jatkossa tyytyä vain haaveiluun, sillä ääriolosuhteet eivät armahda eivätkä takuulla myöskään jää enää pian keltään huomaamatta. Periaatteessa siis pian eletään monen himoshoppaajan pahinta aikaa, eikä vain syysmuodin osalta vaan ylipäätään.


Seuraa blogiani instassa, facessa ja Bloglovinissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.