Hae
Mari Hietala

Näin onnistuin säästämään tänä vuonna

Rahan säästäminen on vähän kuin laihduttaminen – aina siitä haaveilee, mutta harvoin se tuottaa tulosta ilman rutiinien muuttamista arjessa. Avainjuttu molemmissa projekteissa on ymmärtää tämä: jos haluaa erilaisia tuloksia, täytyy asioita tehdä eri tavalla kuin aiemmin. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin.
Voitte varmasti arvata vieneen vuosia ennen kuin minä olen pystynyt viemään kaukaiset haaveet teoiksi. Enkä varmasti ole ainoa? Jos ihan tosi mustavalkoisia ollaan, säästämiseen auttaa ostamisen lopettaminen ja laihtumiseen oikean ruuan syöminen välttelyn sijasta.
Olen aina pitänyt hauskana sitä, että minä laihaakin laihempi lapsi olen aikuisiällä paisunut kuin pullataikina ja kaikki kaupallisen alan tutkinnot kirjanpitoon painottuen käyneenä en ole osannut säästää. Minusta oli tosi hauskaa jo opiskeluiässä harrastaa kauppojen kiertelyä ja ostella alerekeistä kaikenlaista renttua, joita käytin keskiviikkobileissä. Siitä se shoppailuharrastus lähti eikä sille tullut stoppia ennen kuin menneenä kesänä, kun päätin lähteä kokeilemaan onnistunko olemaan vuoden ostamatta vaatteita.
Nyt tiedän onnistuvani ja tiedän myös, miltä tuntuu, kun rahaa jää säästöön. Ihan pirun hyvältä.

Näin minä olen onnistunut säästämään tänä vuonna:
1. Aloimme jo alkuvuodesta tekemään itse eväät meille molemmille töihin ja se on selvää säästöä. En ole toki laskenut paljonko meillä menee viikon ruokiin, mutta veikkaan, että vähemmän kuin 32,5 euroa viikossa, mikä olisi mennyt työpaikan ruokalaan. Aiemmin minulla oli myös tapana käydä kahvilla työpaikan ruokalassa, mikä maksoi viikossa 12 euroa. 44,50 euroa viikossa siis kulutin töissä aiemmin, kun nyt kustannukset ovat sen, mitä kuluttaa ruokakauppaan. Yhdestä lasagnesta syömme 3 kertaa ja keitosta sen samat 3 kertaa, joten ei ne meidän ruokakauppakulutkaan mitkään päätä huimaavat yleensä ole.
2. Lopetin vaatteiden ostamisen. Vaikka minulla on lupa ostaa kaikkea muuta, en ole silti saanut tuhlattua niin paljon, mitä vaatteiden ostamiseen meni joka kuukausi. En ikinä edes tarvinnut oikeastaan mitään, mutta silti ostin vaatteita. Ihan käsittämätön juttu.
3. Hintojen vertailu. Ootko koskaan tutkinut makaronisäkkien kilohintoja? En minäkään, mutta poikaystävä kertoi ison makaronisäkin kilohinnan olevan kalliimpi kuin pienemmän. Ostamme vessapaperimme Lidlistä, sillä se on laadukkaampaa ja riittoisampaa kuin mikään Serla tai Lambi koskaan.
4. Ulkona kahvittelun vähentäminen kertaan viikossa ja mielellään ei edes sitä. On väliä missä käy kahvilla, ainakin rahan kannalta. Turun keskustassa tai ostoskeskuksissa kahvitteluun menee kerralla 7-10 euroa, kun esimerkiksi Luoma-ahon leipomosta (Järviseudulla) pullakahvit saa parilla eurolla. Ei siis rahan säästämisen kannalta olisi järkevää lähes koskaan käydä kahvilla missään kaupungissa, koska se nyt vaan on kallista. Samaan kategoriaan menee kaikki ulkona syöminen ja baareilu. Kumpaakaan ei tule harrastettua pahemmin enää.
5. Lopetin kuntosalijäsenyyden. Minulla oli Elixialle jäsenyys, jonka lopetin, koska muutin ja tiesin, etten enää kävisi sitäkään vähää kuin aiemmin. Olen vaihtanut salitreenin metsiin ja kotijumppaan. Tämäkin on ollut yksi tapa säästää.
Ensi vuonna haluan jatkaa samaan malliin, koska haluan säästää kokemuksia varten. On myös paljon turvallisempi olo, kun tilillä on vähän jotain, eikä yllätysmenot tuota liikaa päänvaivaa.
Miten sinä säästät?

4 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Itselläni on välillä kausia jolloin säästän enemmän, pidän yleensä myös kirjanpitoa menoista. Hintoja kyllä olen vertaillut aina. Eväitäkin voisi enemmän tehdä töihin, niin ei menisi rahaa kaupassa tai ravintolassa käyntiin. https://www.tilikeinanen.fi/palvelut

 2. Mari kirjoitti:

  Minä ajattelin myös alkaa pitää tarkempaa kirjaa menoista ensi vuonna. Tuo eväiden syöminen töissä on kyllä helppoa ja fiksua, suosittelen 🙂

 3. Nikki kirjoitti:

  Hei, ensinnäkin myöhästyneet synttärionnittelut!
  Bongasin sulta tuon rahalauseen
  "In fact, this month you may see a bucketful of money."
  ja olin kattonut sun progekarttaa
  ja
  siellä oli vähän semmosia kuvioita,
  että tuli heti mieleen,
  että teepä lotto 🙂

  Auringonpaluukartalla oli mielenkiintoinen
  MC – IC -akseli.
  MC Vesta Härkä ja IC Mars Skorpioni tarkat yhtymät,
  aika intensiivistä,
  keskittyminen, fokus, läsnäolo, rauha,hyvät eväätkin,
  ja
  keskiyön aikaan
  joo..Mars Skorpioni.. joskus tulkinnut näinkin:
  "älä koske tähän sähkölaitteeseen ollessasi märkä……………….." 🙂

 4. Mari kirjoitti:

  Nikki! <3 Mä unohin loton viime viikonloppuna, joten mun on varmaan pakko laittaa se nyt heti 😀

  Kiitos, kun katoit mun karttoja taas! En enää edes muistanu et on olemassa auringonpaluukartta 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.