Hae
Mari Hietala

Tajuavatko kaikki ilmastonmuutoksen?

Sitä tuppaa keräämään omaan somefeediinsä tietyistä aihealueista kertovia ihmisiä sen mukaan, mikä itseä sattuu eniten kiinnostamaan ja inspiroimaan. Itse esimerkiksi seuraan instassa eniten juoksijatyyppejä, koska juoksukuvia on kiva katsella. Twitteriin mahtuu enemmän sekalaista seurakuntaa, mutta silti välillä tuntuu, että kovinta ääntä siellä pitävät somekonsultit. Siinä sitä sitten elelen omassa somekuplassani ja kuvittelen, että kaikki muutkin ihmiset tietävät missä mennään ilmastonmuutoksen tai henkilöbrändäyksen suhteen, koska itse ainakin törmään molempiin aiheisiin tuon tuosta.
Sitten tajusin, että se on nimenomaan kupla, jossa elän. Tuskin kaikki internetissä elävät klikkailevat intohimoisesti ilmastonmuutosaiheisia juttuja. Tuskin kaikki vieläkään tajuavat sen olevan totta.

Pitäisi kuitenkin tajuta. Viime kesä oli ihan hirveä. Uuden vuoden myrsky oli myös hirveä. Ääriolosuhteita, jotka vain yleistyvät jatkuvasti, kun ilmastonmuutos etenee. Nyt viimeistään olisi aika herätä.
Tiedän olevan ihmisiä, jotka ajattelevat, ettei meidän yksittäisillä pienillä teoilla ole merkitystä, mutta emmekö me nimenomaan pysty vaikuttamaan markkinoihin? Kun emme enää tilaa turhaa roinaa Kiinasta, koska halvalla saa emmekä huuhdo muovia pesuaineiden mukana viemäristä alas, vaikutamme valinnoillamme maailmaan.

Minä en todellakaan ole mikään paras puhuja tämän aiheen suhteen, mutta kyllä minäkin haluan osallistua omalta osaltani. Olen niin tavallinen kuin olla ja taitaa, mutta niin ovat suurin osa suomalaisista. Syön lihaa ja ajan autoa. Silti jotain täytyisi tehdä, jotta jalanjälkeni ei olisi niin suuri muovimeressä. En halua viettää kaikkia tulevia kesiä päivittäen sadetutkaa epätoivoisena tai pelätä kovan tuulen kaatavan puun auton päälle. Haluan lapsuuteni ilmaston takaisin. Lumi oli talvella itsestäänselvyys ja kesät siedettävän helteisiä.

Ihminen tulee oikeasti toimeen todella vähällä tavaralla eikä vaatteitakaan tarvitse olla miljoonaa eri sorttia, kosmetiikasta nyt puhumattakaan. Se, mitä ihminen tarvitsee, on ulkona. Meidän kaunis luontomme. Jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä, emme enää pysty nauttimaan elämästä, vaikka meillä olisi kaikki maailman raha ja tavara.

Mitä sinä teet omalta osaltasi? Mitä meidän kaikkien pitäisi tehdä tai olla tekemättä? Tunnetko ihmisiä ketkä eivät tunnusta ilmastonmuutosta?

2 kommenttia

  1. Tomi kirjoitti:

    Minä en niin erityisesti koe tekeväni mitään erikoista, elämäntapa vaan on sellainen, että minulla on testien mukaan keskivertoa pienempi hiilijalanjälki. Olen vuosikaudet ollut kasvissyöjä, ennen kuin edes tajusin ajatella sitä ympäristön kannalta. Autoa en koe tarvitsevani, kun asun kuitenkin taajamassa, nuorena oli auto ja se tuntu hullulta tuhlaamiselta. Vaatteita ostan, kun vanhat menevät rikki, minulla taitaa tällä hetkellä olla kahdet käyttöfarkut. Matkustelen myös aika harvoin ja kotimaassakin junalla, mieluusti silti tykkään käydä lämpimissä maissa sukeltamassa.

    Tämä on kyllä oikeasti sellainen aihe, mikä saa vastarintaa aikaan. "Ei ilman lihaa voi elää, ihminen on aina syönyt lihaa", "En minä oikeasti voi julkisilla kulkea, en ehtisi minnekään", "Pakko päästä talveksi lämpimään". Jospa yhteiskunta pikkuhiljaa heräisi.

  2. Mari kirjoitti:

    Luulen, että kasvissyönnillä saa jo aika paljon anteeksi. Mun pitäis ainakin vähentää lihan syömistä rutkasti. Rakastan jauhelihaa! Lisäksi olis tietysti mahtavaa pystyä elämään ilman autoa, mutta tulen kulttuurista, jossa auto on ihan välttämätön ja parempi vielä, jos niitä on samassa taloudessa useampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.