Hae
Mari Hietala

Instagramkriisin kautta onneen

Siitä on nyt reilu vuosi, kun aloin houkutella tuota toista meidän perheen puoliskoa käyttämään instagramia, koska hän oli kuitenkin aiemmin elämässä harrastanut valokuvaamista. Työni tuotti tulosta tammikuun 17. päivä, kun ensimmäinen kuva pärähti Tahkiksen tilille. Sen jälkeen olemme esitelleet toisillemme muiden upeita travelblogger-tyylisiä instatilejä pohtien voisimmeko itse jonain päivänä matkustella ympäri maailmaa valokuvaten ja instagrammaten.
Voisimme tietysti, on vastaus kysymykseen, sillä nykynuoriso tietää kaiken tässä maailmassa olevan mahdollista. Täytyy vain tehdä töitä unelman eteen.
Olen paukuttanut omalle instatililleni kuvaa toisen jälkeen ja pölissyt pää punaisena joka päivä instastoryssa, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan. Ainakaan positiiviseen suuntaan. Ainoa kehityssuunta on viime aikoina ollut alaspäin ja sekös on taas mietityttänyt. Niin paljon, että olen jopa tehnyt excelin, jossa seuraan eri kuvien menestystä (jota hädin tuskin on).
Tajusin, ettei mun seuraajamäärä ole vuodessa noussut kovinkaan paljon. Olen toistanut samoja asioita ja saanut samoja tuloksia. Mieleeni hiipi ajatus mallia ”pitäisi varmaan kokeilla tehdä jotain eri tavalla, jotta saisi erilaisia tuloksia”.
Sitten keskustelimme Tahkiksen kanssa jälleen muiden ihmisten instatileistä toissa päivänä ja pohdimme tyyliä valokuvata sekä etenkin muokata kuvia. Tuo kuvankäsittely kun tuntuu olevan instassa se juttu, jolla osa bloggaajista myös tienaa myymällä omia presetejä. Minä vastarannan kiiski en vieläkään ole sortunut ostamaan valmiita presetejä, sillä minusta itseään valokuvaajaksi tituleeraavan ei ole hyväksyttävää käyttää kuin vain itse tekemiään presetejä, ei muiden omia.
Olen tainnut silti olla väärässä. Kuvankäsittely ei ole se tärkein osaamisalue instaa ajatellen vaan mitenköhän olisi se ihan valokuvaaminen? Eikö instan idea ole loistaa kuvilla?
Keskustelumme sai aikaan sen, että minä päätin alkaa taas valokuvaamaan. Kaikkea. Ottaa kameran mukaan ulos ja kuvata ne kaikki oravat, linnut sekä maisemat, jotka vastaan tulee. Laittaa ne instaan. No more photos taken with the Huawei! Ja niin olen vieläkin todella onnellinen tästä päätöksestä.
Valokuvaaminen tekee minut onnelliseksi. Ei pelkkä jalkapallon valokuvaus vaan kaikki valokuvaus. Haluan jakaa oikeita kuvia instatililläni, räpeltää Lightroomissa niin pitkään kuin vaatii löytää omat tapani muokata kuvat. Olen niin kiitollinen Tahkikselle (?), kun käytiin maanantaina instakeskustelu ja vihdoin lamppu syttyi päässäni. Näin minä haluan tätä tehdä! Valokuvata ihan oikeasti, panostaa siihen, mitä teen!
??

2 kommenttia

 1. Tomi kirjoitti:

  Mielenkiintoista pohdintaa. Minä usein jätän seuraamatta tilejä Instagramissa, mitkä selkeästi ovat otettu kameralla ja laitettu sinne useita päiviä myöhemmin kuvankäsittelyohjelman kautta. Haluan vain pitää kiinni sanasta "insta" siinä nimessä. Joku voisi tehdä "latergrammin" ja sinne voi sitten laitella niitä vanhempia kuvia. Olen kyllä joskus laittanut dronella tai GoProlla kuvattua materiaalia, mutta yleensä minuuttien sisällä kuvauksesta, kun ne kuvat ja videot tulee suoraan puhelimeen laitteesta.

  Mitä IG:n storyihin tulee, niin niitä on niin paljon ja jos näen, että on 10+ samalta henkilöltä, niin skippaan todennäköisesti, koska ain't nobody got time for that. Se on ihan ok formaatti jos vaikka on keikalla ja kuvaa muutaman sekunnin ja julkaisee, mutta en minä mitään videoblogia halua sieltä seurata, sille on parempiakin alustoja.

  Mielipiteeni ovat toki omiani ja helposti vääriäkin.

 2. Mari kirjoitti:

  Niinkö? Mulla ei silleen ole väliä millä välineellä seuraamieni ihmisten kuvat on otettu ja kuinka lavastettuja ne ovat, seurailen vaan sen mukaan, mikä kaikki miellyttää silmää ja millaista sisältö muuten on.

  Aika pitkään olen myös sotinut sitä vastaan, että täyttäisin instani järkkärikuvilla, mutta nyt se antoi ihan uuden lähestymistavan tuohon kanavaan sekä valokuvaukseen, kun saankin kuvata nimenomaan instaan. Ajatus tuntuu tosi hyvältä, mutta ymmärrän sun mielipiteen myös, sillä noin itsekin olen ajatellut aiemmin. Mielipiteesi ei siis ole yhtään väärä 😀

  Storyissa itse tykkään joskus kuunnella muiden hölötyksiä, joten oon sitten itekin alkanut suoltaa juttua päivittäin sinne, vaikka tiedän, etteivät kaikki jaksa moisia katsella. Videoblogeille kyllä on tosiaan parempiakin alustoja ja pitäisi varmaan itsekin taas väsätä joku sellainen, ettei tarvitse sinne instaan ihan kaikkea tykittää, mutta nuo storyt nyt vaan ovat niin helppoja ja nopeita.

  Kiitos kommentista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.