Hae
Mari Hietala

Lenholmin luontopolku

Viime viikolla tuli otettua vähän rauhallisemmin liikunnan suhteen, mutta lauantai-iltana suuntasimme Paraisille kiertämään Lenholmin luontopolun. Innostuin ajatuksesta, kun kuulin alueella laiduntavan vapaana karvalehmiä. Ne hassut lehmäeläimet etutukalla, tiedättehän. Tunnetaan myös normaalien ihmisten kielellä ylämaan karjana.
Luontopolku kiemurtelee metsässä ihan merenrannan tuntumassa ja ihmeteltävää riittää, sillä metsä on vanha tammilehto ja alueella kasvaa monia uhanalaisia kasveja. Vastaan tuli kukkia, joita en ole muualla koskaan nähnyt, mutta tietysti myös ihan perinteisiä kieloja ja metsätähtiä. Muutamissa puissa kasvoi sammalta ja jälkikäteen sainkin tietää alueella kasvavan myös erittäin harvinaista jalokultajäkälää, jota ei missään muualla kasva tammissa kuin Lenholmissa.
Niitä karvalehmiä emme nähneet, mutta tavallisia kyllä. Siellä ne laiduntivat vasikat mukanaan.

Alueella sanotaan elävän myös uhanalaisia hyönteislajeja, mutta niistä kaikista me nappasimme mukaamme turhan hyvin kukoistavaa lajia edustavan punkkieläimen. Sellainen kipitti meistä toisen rinnassa ja nyt täällä onkin sitten opiskeltu lähes kaikki punkkien levittämistä taudeista, niiden oireista, punkkien hajuaistista ja montako jalkaa niillä on missäkin vaiheessa elämää. On tehty punkkitarkastukset joka ilta ja olen konttinut pitkin lattioita, ettei niitä vain ole tullut vaatteiden mukana tänne. Mitään muuta ei silti ole löytynyt kuin yksi onneton pirulainen, joka ei edes suostunut heittämään veiviään, vaikka kuinka yritettiin.
Kaunis paikka punkeista huolimatta tuo Lenholmin alue. Jonain kauniina kesäpäivänä olisi kiva käydä vielä uudestaan, sillä alueella pyörii reilu 300 perhoslajia.

5 kommenttia

 1. Maarit kirjoitti:

  Vaikuttaa kivalta paikalta! 🙂 Punkit on vihtahousun keksintöä, mutta jos polun varrella pääsee ihmettelemään töllääviä lehmiä, on näkemisen arvonen kohde. 😀

 2. Mari kirjoitti:

  Joo, tuo oli kyllä! Kannattaa siellä käydä tosiaan punkeista huolimatta, ihan vaan lehmien ja tuon upean luonnon takia 🙂 Alueella on myös ilmeisesti jotain erikoisempia lintulajeja, mutta niiden tunnistamisesta en ehkä ole aivan yhtä innoissani kuin jäkälä- ja kukkalajien.

 3. Susanna kirjoitti:

  Joka kerta Nauvoon ajaessa mietin, että joku päivä pitäisi pysähtyä tuollakin käymään mutta en ole 36 ikävuoteen mennessä sinne vielä päässyt. 🙂 Lasten kanssa tuon vielä kiertäisi ja koirankin mutta kissan kantaminen mukana valjaissa on oma hommansa.:D

 4. Mari kirjoitti:

  Haha 😀 Kannattaa ehdottomasti käydä! Isoja puita ja tosi kaunista metsää 🙂

 5. Nimetön kirjoitti:

  Susanna:) Samaa miettinyt sen 56 ikävuottani Nauvossa mökkeilevänä, vauvasta asti. Tuosta tulee perjantaisin paahdettua täysillä ohi lautalle kiirehtien, mutta aina tuo alue vain kiehtoo. On se niin upeaa katseltavaa jo saaristotieltäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.