Hae
Mari Hietala

Viherkasvien mullanvaihtoaika on käsillä

Törmäsin facebookissa tietoon, että kasveille saa mullat vaihtaa vasta Matin päivän jälkeen. Googletin ja sain tietää siinä samalla Matin päivään liittyvän kaikenlaista uskomusta. Matin päivän sää esimerkiksi määrittelee millainen heinäkuu tulee ja Matin päivän jälkeen sataa vielä yhdeksän kertaa lunta.
Mullanvaihdosta itsestään on myös kaikenlaista koulukuntaa. Jotkut vaihtavat mullat harvemmin, jotkut innoissaan taas joka vuosi. Se malli, jossa isompaan ruukkuun vaihdettaessa vain lisätään uutta multaa, kuulostaa mielestäni kaikista parhaalta tavalta. Kuitenkin meidän kasviharrastuksen ollessa vielä suhteellisen tuore, vaihdamme osalle kasveista mullat kokonaan. Vaihdamme osalle kasvualustan mullasta seramikseen ja osalle teemme sekoituksen, jossa on kookoskuitua. Haluamme kasvimme mahdollisimman ilmaviin alustoihin, jotta juuret pysyisivät terveinä.

Meidän kasvit ovat vuoden majailleet saviruukuissa, mutta tänä vuonna aiomme vaihtaa osalle muoviset asuinpaikat, jotta niitä ei tarvitse koko ajan olla kastelemassa. Aloittelijalle saviruukku saattaakin olla parempi vaihtoehto kuin muovinen, koska aloittelijoilla on tapana tappaa kasvinsa liikakastelulla. Saviruukku antaa anteeksi, mutta muovinen ei.

Miten sitten pysyä kärryillä siitä, mikä kasvi täytyy vaihtaa isompaan ruukkuun, jos kasveja on yli 50? Itse tein meille excelin, johon listasin kasvin kerrallaan, täytyykö sille vaihtaa multa ja ruukku tai jompi kumpi. Lisäksi merkkasin vielä kuinka isoon ruukkuun vaihdetaan. Näin on paljon helpompi hahmottaa montako ruukkua tarvitsee ostaa ja samalla selviää myös montako kasvia ihan tosissaan omistaa.

Joko sä olet vaihtanut mullat vai aiotko edes vaihtaa? Onko sulla paljon viherkasveja? Meillähän on viherkasveille ihan oma instatili, laitahan seurantaan: @calatheagarden.

2 kommenttia

  1. M.T. Ainasoja | mtainasoja.fi kirjoitti:

    Hei, mullakin on excel-taulukko kasvijuttuja varten! Kätevää! 😀 En ole aloittanut mullanvaihtoa vielä tälle keväälle. Viime vuonna tuli vaihdettua niin monet, että tänä keväänä aattelin olla vähän laiska sen suhteen. Lisäksi on ripsiäisiä riesana, niin pitää ensin tsekkailla, miten moni kasvi ylipäätään on aikeissa selvitä hengissä siitä.

  2. Mari kirjoitti:

    Kyllä. ? Meitäkin vissiin laiskottaa, kun vasta tänään yritetään oikeasti saaha aikaseks jotain. Ripsiäiset on kyllä kasviharrastajan kauhistus, hyhhyh! Meillä lentää vaan harsosääskiä ja siinä muuten on niin sinnikäs eliölaji, ettei mitään rajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.