Hae
Mari Hietala

Kävelijästä juoksijaksi

Kirjoittelin jokin aika sitten juoksemisesta ja kerroin kuinka olen aloittanut Vauhtisammakon juoksukoulun etävalmennuksessa, koska haluan nyt vihdoin oppia kävelijästä juoksijaksi. Ajattelinkin nyt käydä läpi, mitä tälle mun juoksuharrastukselle kuuluu, kun juoksentelua on takana kolmisen viikkoa.

Aiemmin, kun olen yksikseni yrittänyt juosta, ongelmiani ovat olleet huono kunto ja tekniikka, josta minulla ei ole ennen tätä vuotta ollut vähäisintäkään haisua. Yleensä kaikki energia on mennyt siihen, kun on keskittynyt huonoon kuntoon ja huohottamiseen. Vähän yrittänyt saada korjattua lantiota, sillä sen tuntee kyllä hölkätessä, jos asento on väärä. Ainoa vain, etten ole oikein tiennyt miten korjata sitä.

Viime vuonna kun on otettu kuvia juoksustani, olen huomannut jalkaterieni osoittavan vähän mihin sattuu ja toisen nilkan tekevän jalan asennosta maahan tullessa ihan vinon. Arvatkaa vaan olenko tätäkään osannut korjata, vaikka olen nähnyt ongelman? Toinen nilkkani on siis nyrjähtänyt tosi pahasti Seinäjoella reilu viisi vuotta sitten ja kärsin siitä yhä, todennäköisesti ikuisesti. Siinä ei oikein ole samanlainen liikerata kuin terveellä nilkalla ja se on tuonut omat haasteensa juoksuasentoon.

juoksijaksi

Nyt olen sitten päässyt tutustumaan juoksutekniikkaan ja olen siitä aika innoissani. Otimme sunnuntaina kuvia minusta juoksemassa ja sain huomata, että edelleen jalkani iskeytyvät maahan kantapää edellä, vaikka olen kuvitellut, etten enää tee niin. Nilkan asento sen sijaan on korjaantunut ja se on mahtavaa.

Olen oppinut, että juoksuasennon täytyy olla eteenpäin pyrkivä. Ei saa olla istuvassa asennossa vaan pystyssä, jotta suunta on eteenpäin.

Sykepuolella en ole vielä tehnyt läpimurtoa, vaikka on kuntoni tietysti parantunut. Sunnuntaina olisi pitänyt tehdä rauhallinen peruskestävyyslenkki, mutta vetelin sen ahneuksissani liian lujaa. Ensi sunnuntaina aion ottaa rauhallisesti. Eilen kävin juoksemassa intervalleja ja tuntui, että osasin hengittää paljon paremmin kuin ennen.

Usko ja luotto on kova, että kyllä minusta vielä juoksijaksi on. Kunhan vain talvikelit pysyvät maltillisina ja pääsee juoksemaan. Jos sinua kutkuttelee osallistua juoksukoulun etävalmennukseen, instatililläni on arvonnassa vielä tänään yksi paikka helmikuussa alkavaan valmennukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.